Op dinsdag 12 maart zijn vier van de vijf moties aangenomen die tijdens het tweeminutendebat over de Woo op 5 maart waren ingediend, in vervolg op het commissiedebat van 15 februari.
Enkele moties raken aan punten waarover het Adviescollege heeft geadviseerd, onder meer in het position paper ‘Openbaarheid is een werkwoord’ voor het nieuwe kabinet.
Nationaal coördinator
Kamerleden Palmen (NSC) en Chakor (GL-PvdA) dienden een motie (nr 87) in met dezelfde strekking. De staatssecretaris gaf in het debat aan dat zij hier goed naar wil kijken. Ze benadrukte dat het niet gaat om de naam van het beestje, maar om de bevoegdheden om tot overheidsbrede afspraken te komen.
De staatssecretaris gaf aan hierop terug te komen in de kabinetsreactie op adviezen over de functie van regeringscommissaris voor informatiehuishouding. Met instemming van het lid Chakor is de motie daarom vooralsnog aangehouden en is er dus nog niet over gestemd. Wordt vervolgd…
Samenwerking met Woo-verzoekers
Dit advies vond weerklank in een motie van het Lid Palmen en het Lid Chakor samen (nr. 88). Voor beide moties heeft de staatssecretaris het aan de Kamer gelaten om hierover een oordeel te vellen, maar uit haar appreciatie valt af te leiden dat zij de gedachten hierachter onderschrijft.
De Kamer heeft de motie met brede steun aangenomen. Dat betekent dat het nu aan de regering is om te onderzoeken hoe overleg met Woo-verzoekers kan worden bevorderd. Het Adviescollege komt binnenkort op dit onderwerp terug in zijn advies naar aanleiding van de invoeringstoets voor de Woo.
'Open tenzij'
Het lid Sneller (nr. 89) diende een motie in die de de staatssecretaris opriep om de rijksbrede instructie voor het behandelen van Woo-verzoeken op dit punt ‘in overeenstemming te brengen met de wet en de jurisprudentie’. De staatssecretaris heeft in het commissiedebat aangegeven dat zij dit zal doen maar dat zij hiervoor langer nodig heeft dan de zes weken die de motie noemt.