Hoe gaat het met de uitvoering van de Wet open overheid? Wat gaat er goed, en wat kan er beter? Het college vindt het belangrijk om goed op de hoogte te blijven en te luisteren naar de ervaringen van mensen die zich dagelijks met een open overheid bezig houden. Dat doet het Adviescollege met werkbezoeken tijdens Adviescollege on tour..

De eerste editie stond in het teken van betere samenwerking bij de afhandeling van Woo-verzoeken. Hiervoor ging het college op bezoek bij de Provincie Groningen en in gesprek met diverse betrokkenen, Woo-verzoekers en -behandelaars, de wetenschap en bestuurders. Met dank aan de provincie Groningen kon het Adviescollege al die gesprekken voeren in de raadszaal van het prachtige provinciehuis. 

De Groningse aanpak

Zo sprak het college met Robert Nat over de data-gedreven aanpak van de provincie bij Woo-verzoeken, ook wel Groningse aanpak genoemd. Hij maakte duidelijk hoe en waarom de inzet van dataspecialisten zo belangrijk is bij de afhandeling van Woo-verzoeken. Om te verbeteren en te versnellen. Ook gaf hij een aantal adviezen om de uitvoering van de Woo te verbeteren. Zo pleitte Robert voor een digitale vingerafdruk, om via betere identificatie van unieke documenten onder andere de vindbaarheid te verbeteren.

Journalistiek

Met journalisten van het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant besprak het college de belangrijkste obstakels waar een journalist tegen aanloopt bij het indienen van en Woo-verzoek, en de gevolgen die dat heeft voor het onderlinge vertrouwen; toch een hoofdingrediënt van goede samenwerking.

Relatie burger en overheid

Met professor Bert Marseille spraken we verder over de relatie burger-overheid en het belang van dejuridisering en informeel contact. Aan het eind van de dag zijn we per slot van rekening allemaal mensen.

Het college sloot af met een bezoek van de Commissaris van de Koning Rene Paas, om van hem te horen hoe hij als bestuurder de Groningse aanpak heeft ervaren en de media-aandacht die daaruit voortkwam. Al met al kijkt het Adviescollege terug op een geslaagd werkbezoek.