Het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI) heeft bemiddeld tussen het Financieele Dagblad (FD) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Omdat deze bemiddeling niet is geslaagd, heeft het Adviescollege een advies uitgebracht aan de RVO.

Het Woo-proces bevond zich hier al in de beroepsfase. In de bemiddeling is ondervonden dat mede daardoor de RVO zich vrij formalistisch en defensief opstelde. Het Adviescollege vindt dat besluiten die zijn voorgelegd aan een rechter, maar waar een rechter nog niet over heeft geoordeeld, alsnog kunnen worden ingetrokken, gewijzigd of vervangen. 

Plicht van de overheid

De plicht om als overheid zorgvuldig te (blijven) handelen eindigt niet op het moment dat het besluit is genomen. Deze plicht vereist dat de overheid ontvankelijk blijft voor signalen van buitenaf, een proactieve houding aanneemt en niet afwacht tot de rechter tot actie maant.

Het Adviescollege geeft RVO twee adviezen naar aanleiding van de bemiddeling:

  1. Maak de betrokken belangen en gemaakte belangenafweging alsnog voldoende inzichtelijk door deze in begrijpelijke bewoording nader te onderbouwen. Heroverweeg daarbij de weigering om een overzicht van daadwerkelijk uitgekeerde subsidiebedragen openbaar te maken.

  2. Leg in de toekomst vroegtijdig informeel contact met Woo-verzoekers om formalisering en juridisering van het proces zoveel mogelijk te voorkomen, en houdt dit contact warm, ook in de bezwaarfase.

Er is ook een afschrift van het advies verzonden naar de minister van Economische Zaken. In de begeleidende brief heeft het Adviescollege met klem aanbevolen aandacht te besteden aan openbaarheid bij het opstellen of wijzigen van subsidieregelingen.