Op 19 juli 2023 hebben twee journalisten van Follow the Money bij het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding een klacht ingediend.

Aanleiding voor de klacht was de wijze waarop de Universiteit van Amsterdam (hierna: de UvA) hun verzoek om informatie behandelde. Het Adviescollege is daarmee verzocht te bemiddelen tussen de journalisten en de UvA.

Herstel van vertrouwen

De bemiddelingsgesprekken hebben positief bijgedragen aan het herstel van het vertrouwen. Bij de start van de bemiddeling waren de verhoudingen tussen de journalisten en medewerkers van de UvA flink verstoord.

Aan de kant van de journalisten was er frustratie over de traagheid van het proces en heerste het gevoel tegengewerkt te worden. Aan de kant van de UvA waren er zorgen over medewerkers die geraakt konden worden door het journalistieke onderzoek en een gevoel van machteloosheid, omdat de journalisten in hun optiek niet tevreden waren te stellen.

Tijdens de gesprekken ontstond begrip voor elkaars situatie en het vertrouwen dat nodig was om er samen uit te kunnen komen. De stap die de UvA heeft gezet om de e-mails op te vragen bij externe partijen, ongeacht of hier nu wel of niet een juridische verplichting toe bestond, is hiervoor essentieel geweest.

Oplossingsgerichte aanpak

Het Adviescollege wil zowel de journalisten als de medewerkers van de UvA bedanken voor hun constructieve houding en inzet tijdens de bemiddeling. Door deze oplossingsgerichte aanpak is een nieuwe beroepsprocedure bij de rechtbank voorkomen en is de relatie verbeterd. Het Adviescollege vertrouwt erop dat de kennis en ervaringen die zijn opgedaan tijdens deze bemiddeling bij de UvA, in het algemeen, zullen doorwerken bij de behandeling van andere Woo-verzoeken.