‘Een digitale overheid die waardengedreven en open werkt voor iedereen’ is één van de hoofdpunten uit de Werkagenda Digitale Overheid, die onder leiding van voormalig staatssecretaris Alexandra van Huffelen in uitvoering is genomen. De informatiehuishouding speelt hier een cruciale rol in.
In afwachting van het regeerakkoord lees ik in het hoofdlijnenakkoord: ‘We zien een overheid die een baken van betrouwbaarheid is voor alle Nederlanders.’ Helemaal mee eens. Zo hoort het!
Het akkoord spreekt, onder verwijzing naar de toeslagen en Groningen, over geschaad vertrouwen.’Herstel is nodig en urgent’, zegt het. Alweer: mee eens. En dan staat er: ‘De Wet open overheid (de Woo), de uitvoering hiervan en de hiermee gemoeide kosten, worden geëvalueerd’. Ik hoop dat ik me vergis, maar ik lees hier: We zijn te veel tijd en geld kwijt aan journalisten en burgers die met een beroep op de Woo vragen om publicatie van duizenden documenten. En bij termijnoverschrijding moeten we ook nog eens dwangsommen betalen. Daar gaan onze belastingcenten!
Belangen van de samenleving
Ik vind evaluaties prima, als je heel precies kijkt welke kosten voortvloeien uit de wet en welke uit een gebrekkige uitvoering daarvan. En als je niet alleen meet wat een maatregel kost, maar ook wat die de samenleving oplevert: een transparante overheid die mensen serieus neemt, die mensen in staat stelt op te komen voor hun belangen, en deel te nemen aan politiek en samenleving.