Op 9 mei 2023 heeft een journalist van Binnenlands Bestuur bij het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (hierna: het Adviescollege) een klacht ingediend.

Aanleiding voor de klacht was de wijze waarop de Gemeenschappelijke Regeling Nieuw Reijerwaard (hierna: de GRNR) haar verzoek om informatie behandelde. Het Adviescollege is daarmee verzocht te bemiddelen tussen de journalist en de GRNR.

Resultaat bemiddeling

De bemiddeling kende een lange doorlooptijd. Het is daarbij niet gelukt om een versnelling te realiseren. Wel is tijdens de bemiddeling de communicatie tussen de journalist en de GRNR verbeterd. Het aanstellen van een contactpersoon die het Woo-verzoek coördineerde, heeft hiertoe bijgedragen. Hierdoor liep het contact niet meer via het advocatenbureau, maar met het bestuursorgaan zelf. Het bleek echter niet eenvoudig om de vaart erin te houden en ervoor te zorgen dat tijdig tegemoet werd gekomen aan de informatiebehoefte van de journalist. 

Transparantie als norm

Transparantie is de norm als publieke en private belangen door elkaar lopen. De verkoop van gronden door de overheid gaat vaak via complexe constructies, waarin publieke en private belangen door elkaar lopen en er veel geld op het spel staat. Transparantie moet juist dan de norm zijn.

Houd zelf grip op een informatieverzoek

Daarnaast drukt het Adviescollege de GRNR op het hart om in het vervolg zelf grip te houden op de communicatie met Woo-verzoekers en dit niet (in het geheel) over te laten aan een tussenpersoon zoals een advocatenkantoor. De GRNR is immers verantwoordelijk voor hoe het Woo-proces verloopt. Lees het volledige resultaat in de eindbrief.