Op maandag 16 september gaf Erik Kraai, senior jurist bij Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding, een boeiende online presentatie bij het webinar 'Food for thought' georganiseerd door de KVAN. De presentatie ging over de mogelijkheden om de openbaarheid van het Bijlmervliegramp archief te vergroten.

In zijn presentatie over het advies 'Geen afgesloten hoofdstuk' ging Erik dieper in op de stappen die nodig zijn om meer informatie toegankelijk te maken en sloot hij af met een advies over het archiveren van gebeurtenissen die maatschappelijk grote impact hebben gehad. 

Tips voor archiveren:

  • Kom je dossiers tegen met een grote maatschappelijke impact, zoals de Bijlmervliegramp, let dan op of ze gedetailleerd genoeg bewerkt en beschreven zijn, als er ook een besluit openbaarheidsbeperking aan de orde is.
  • Maak op korte termijn openbaar wat al direct openbaar kan worden.
  • Deel de inventarisnummers zoveel mogelijk opnieuw in.
  • Voer een ‘balancing test’ uit op het beperkt openbare deel dat overblijft.
  • Investeer in de toegankelijkheid van het archief voor betrokkenen en onderzoekers.


Presentatie of webinar in samenwerking met ACOI?

De collega's van het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding geven op regelmatige basis webinars en presentaties. Dit doen zij ten behoeve van meer openbaarheid en het verbeteren van de informatiehuishouding. Interesse? Neem gerust contact op met het secretariaat via info@acoi.nl