Op woensdag 11 september vond het i-Bestuur congres plaats, met stevige statements en concrete voornemens.
Staatssecretaris voor digitalisering Zsolt Szabo, had genoeg van alle reflectie en discussie. Hij wil dat het Rijk de mouwen opstroopt en samen met provincies en gemeenten werkt aan één digitale overheid, onder meer door standaardisatie en uniformering van processen.
Pragmatisch en resultaatgericht
De nieuwe directeur CIO-Rijk Art de Blauw profileerde zich als pragmatisch en resultaatgericht en zag de complexe governance en hoeveelheid afstemmingsoverleggen in digitaliseringsland als belemmerend. Hij legde een concreet lijstje neer, met onder meer betere (en minder verschillende) digitale werkplekken, een eenduidig beleid voor de archivering van e-mail en chatberichten, veel meer gemeenschappelijke voorzieningen, en versterking van de ICT-architectuurfunctie binnen de overheid. “Maak verbinding, bundel de krachten en werk samen,” zo besloot hij zijn betoog. Het sloot mooi aan op eerdere adviezen van het Adviescollege Openbaarmaking en Informatiehuishouding (ACOI).
Paneldiscussie
ACOI secretaris-directeur Lydia Bremmer nam deel aan een paneldiscussie over de impact van EU-data-wetgeving op het bewaren en vernietigen van overheidsinformatie. In het panel zaten ook vertegenwoordigers van het Nationaal Archief en de Autoriteit Persoonsgegevens.
De inleiding van Laura Drechler (KU Leuven en Rijksarchief van België) maakte duidelijk dat de lawine van Europese regelgeving kan leiden tot datastagnatie, als bijvoorbeeld privacy en openbaarheid botsen. De paneldiscussie, met goede inbreng van een betrokken zaal, kenmerkte zich door verbinding en samenwerking. Doel van de wetgeving is om de gebruiker en de burger te beschermen, en vooral om data te laten stromen. In dat licht kunnen openbaarheid en persooonsbescherming worden afgewogen. Pragmatisch en resultaatgericht. En oh ja, er moet veel meer informatie vernietigd worden, vond men eensgezind.
Lees hier meer over het iBestuur congres 2024