Op 29 en 30 mei kwamen archief- en datawetenschappers van Nieuw-Zeeland tot IJsland naar de bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam voor het research symposium van ASIS&T (Association for Information Science and Technology).

Het symposium ging over ‘Inclusive and Sustainable information management through recordkeeping informatics’. Organisator van het evenement was professor Charles Jeurgens (UvA) en het ministerie van BZK sponsorde het evenement vanuit het I-partnership programma.

Grote en complexe informatiestromen

Twee dagen lang werd gedacht, gesproken en gediscussieerd over de problematiek van steeds grotere en complexere informatiestromen en hun (her)gebruik, onder meer in het overheidsdomein. De vraag was: hoe gaan we om met het beheer en de openbaarmaking daarvan? Hoe kan digitalisering helpen daar grip op te krijgen en het in goede banen te leiden? En hoe voorkomen we dat waardevolle informatie verdrinkt in een zee van ‘sludge’ oftewel slib?

Presentatie Martin Berendse

ACOI-lid Martin Berendse trok in zijn keynote speech een vergelijking tussen watermanagement en informatiemanagement, gebaseerd op strategieën van onze waterschappen – defensief (dijken verhogen), offensief (land claimen) of daartussen meanderend (meebewegen). Aan de hand daarvan ging hij in op een aantal adviezen van het ACOI: maak scherpe keuzes, maak informatiebeheer tot 'chefsache' en breng de professionaliteit terug.

Download hier de (Engelse) presentatie van Martin Berendse.