Op 29 maart 2024 bracht het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI) een advies uit aan de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties over openbaarmaking op verzoek genaamd: Wat kan ik voor u doen?
Het is een pleidooi voor meer en betere samenwerking tussen Woo-verzoeker en -behandelaar. In het advies wordt aanbevolen om die samenwerking te ondersteunen met een openbare leidraad die iedere overheidsorganisatie moet hebben. De staatsecretaris is tevens geadviseerd het gebruik van een openbare leidraad verplicht te stellen. Het ACOI heeft daarbij aangeboden een model voor een dergelijke openbare leidraad te ontwikkelen die overheidsorganisaties kunnen overnemen en aanpassen aan hun specifieke situatie. In de kabinetsreactie op de invoeringstoets Woo en bijbehorende adviezen is aangekondigd dat de opdracht voor het ontwikkelen van een model voor een openbare leidraad aan het ACOI wordt verstrekt.
In dit dossier kunt u de voortgang van de ontwikkeling van dit model, genaamd de Samenwerkwijzer, volgen. Het is de verwachting dat de Samenwerkwijzer in Q2 2025 zal verschijnen. Lees hier de meest gestelde vragen over de Samenwerkwijzer.
Start
Het plan van aanpak beschrijft op hoofdlijnen de wijze waarop het project voor de ontwikkeling van de Samenwerkwijzer wordt vormgegeven. Daarbij is co-creatie een centraal element en houden we ruimte en flexibiliteit om gaandeweg bij te sturen op het plan.
Voortgang
De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft in opdracht van het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI) onderzoek gedaan naar het gemak waarmee een burger informatie over het indienen van een Woo-verzoek kan vinden.
Het resultaat? De meeste overheidsorganisaties voldoen over het algemeen aan hun wettelijke verplichtingen aangaande het informeren van burgers. Een deel daarvan gaat echter veel verder en biedt pro-actief persoonlijke hulp aan door de Woo Contactpersoon.