Eén van de kerntaken van het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI) is advisering aan de bewindspersonen van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) over hun plannen om de openbaarheid en de digitale informatiehuishouding van de overheid te verbeteren.
In dit dossier leest u over het onderzoek en de activiteiten van het Adviescollege om tot dit advies te komen.
Start
In deze brief aan de minister van BZK is destijds beschreven hoe het Adviescollege invulling zou geven aan zijn wettelijke taak om te adviseren over de meerjarenplannen.
Voortgang
Op verzoek van het Adviescollege is door de IOE, de VNG, het IPO en de UvW een actueel beeld geschetst van de staat van de digitale informatiehuishouding van de overheid. Deze rapportages zijn op 18 september 2023 gepubliceerd. De onderzoeken en daaropvolgende publicaties zijn een bron van informatie geweest voor het advies over de meerjarenplannen.
Op 17 januari 2024 is een onderzoeksrapport gepresenteerd, waarin het ACOI terugblikt op 35 jaar werken aan een betere digitale informatiehuishouding bij de overheid.
Ook is op 6 februari 2024 op verzoek van de staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering een advies uitgebracht over de evaluatie van de functie van de Regeringscommissaris Informatiehuishouding aan de bewindspersonen van BZK en OCW.
Resultaat
Veel gaat goed, maar de gestelde doelen voor het op orde krijgen van de informatiehuishouding worden niet gehaald. Dit concludeert het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI) in het advies ‘Alles is niets’ over de meerjarenplannen van de overheid voor de verbetering van de informatiehuishouding.
Dit advies is op 23 mei aangeboden aangeboden aan de staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering van BZK, Alexandra van Huffelen, en de staatssecretaris Cultuur en Media van OCW, Fleur Gräper, tijdens de ontbijtsessie 2 jaar Wet open overheid.
Vervolg
Op 10 juni 2024 neemt staatsssecretaris het besluit om de functie van Regeringscommissaris Informatiehuishouding te beëindigen. Ook geeft ze in die brief een eerste reactie op het voorstel van het ACOI om een Nationaal Coördinator Openbaarheid en Informatiehuishouding aan te stellen. Het ACOI heeft daar kort op gereageerd in zijn brief van 17 juni aan de staatssecretaris.
Op 25 juni 2024 heeft de staatssecretaris vervolgens een brief aan de Tweede Kamer gestuurd betreffende openstaande motie en toezeggingen Wet open overheid (Woo). Hierin reageert de staatssecretaris o.a. op de reactie van het ACOI op het besluit om geen Nationaal Coördinator aan te stellen (brief van 17 juni).